Вива Билд Груп ЕООД
Строителни услуги, довършителни и ремонтни дейности в град София

Полагане на външна топлоизолация

 Ние от ‚‚Вива Билд Груп“ЕООД извършваме саниране и външна топлоизолация на сгради  с фасадно рамково скеле. Използваните материали за топлоизолации са с гарантирана максимална енергийна ефективност и сигурна топлоизолация!

По-долу ще видите описание на материалите, които използваме при поставянето на топлоизолация:

– Минералната (каменната) вата е естествен, неорганичен и минерален продукт на базата на базалтови минерали. Благодарение на влакнестата си структура, минералната вата, притежава изключително добри топлоизолационни свойства, висока степен на абсорбиране на шумове и по- малка степен на отразяване на шума.
Минералната вата запазва своята форма и обем повече от 50 години, а порестата им структура осигурява висока паропроницаемост. Минералната вата поглъща по-голямата част от звуковите вълни, които удрят повърхността. Ватата изолира нежеланият шум и разпространяването на вибрации.

– Експандираният пенополистирол (EPS) е изкуствен полимер със затворена структура на решетка от пълни с въздух сферични частици. Той е микропорест изкуствен органичен материал, 95% от обема на който е въздух. Благодарение на своите много добри топлоизолационни качества при добра здравина, минимална деформируемост, ограничена паропропускливост и огнеустойчивост (клас В1), EPS е доказал се във времето топлоизолационен материал.
Използва се за топлинно изолиране без особено натоварване на натиск: подпокривна изолация, изолиране на междустенни разстояния, вътрешно изолиране зад защитни облицовки, фасадна топлоизолация.
– Плоскостите от екструдиран пенополистирен представляват термоизолационен материал (XPS), произведен от полистирен и подходящи разбухващи вещества чрез процес на непрекъснато екструдиране, с който се оформя непрекъсната плоскост с желаната дебелина (20-100 mm). Плоскостите от XPS се характеризират със своето високо и трайно термоизолационно свойство, минимално водопоглъщане, висока якост на натиск и стабилност на размери. Трудна възпламеняемост, отлична съвместимост със строителни материали като цимент, гипс, вар и пясък, а белените и рифелованите плоскости предлагат изключително сцепление/прилепване към бетонови и хоросанови покрития/мазилки.
Използват се за топлоизолация под фундаментни плочи, топлоизолация при големи натоварвания на натиск, напр. под замазка, промишлени подове или върху традиционен плосък покрив, вътрешна изолация на стени и плочи, външна топлоизолация на стени.
– NEOPOR е топлоизолационен материал от ново поколение. Графитните частици, вградени в структурата на материала, играят много важна роля в процеса на съприкосновение между NEOPOR и топлинното лъчение. По-конкретно, възпрепятстват преминаването му като отразяват излъчването, намалявайки чувствително топлинното поглъщане на материала. Като цяло, използването на този материал повишава с около 60% енергийната ефективност на сградата.Графитените плочи се използват за топлоизолирането на фасади, подове, покриви, вътрешни и външни стени, сутеренни и подземни помещения, хладилни камери и др. Графитът със своите уникални свойства отразява преминаването на инфрачервените и UV лъчи, което го прави освен прекрасен изолатор и сигурен защитник от проникване на радиация. Именно поради тези фактори топлоизолацията е с гаранция за живот от над 35 години.

 

 

  1. Видове фасади

1.1. Най-често срещаните видове фасадни системи

1.1.1. Контактни фасади

Частните клиенти най-често избират т.нар. контактни фасади. Те могат да бъдат тънкослойни или многослойни. Контактната фасада всъщност е фасадна система, която се нанася директно върху носещите стени, на няколко слоя. Последният слой на контактната фасада е мазилка, която се полага върху стената или върху топлоизолацията (измазани неизолирани или измазани изолирани фасади).

1.1.2. Облицовани фасади

Когато носещата стена и повърхностния слой действат като отделни системи (между тях има под конструкция), говорим за облицована фасада. Ако между носещата стена и повърхностната облицовка има слой въздух, това е вентилационна фасада, а ако няма въздушен слой, това е невентилационна фасада.

Вентилационна фасада

Слоевете, които съставляват вентилационната фасада са: носеща стена, свободно стоящи изолационни панели (водоустойчиви, топлинни и звукови), въздушен слой с минимална ширина 4 см и външна облицовка. Въздушният слой между слоевете материали служи за изсушаване на влагата, създадена от кондензацията на водна пара, която прониква в структурата. През летните месеци този вентилационен канал предотвратява прегряването на помещението.

Невентилационна фасада

Слоевете, които съставляват невентилационната фасада, са: носеща стена, изолация и външна облицовка. Тъй като външната облицовка (фасадна тухла, дървена или алуминиева облицовка и др.) е близо до изолацията, е важно да изберете облицовка, която е водоустойчива и паропропусклива, така че кондензираната влага да не остане в изолацията.

2.1. Най-често срещаните видове фасадни облицовки

2.2.1. Измазана фасада

Измазаните фасади се делят на неизолирани (т.нар. класическа фасада) и изолирани.Класическата фасада се среща най-често върху стари сгради, тоест тези, които са паметници на културата. Такива сгради се нуждаят от механично устойчива фасада, без топлоизолация. Външните стени на такива сгради дори нямат хидроизолация. Монтирането на топлоизолация би затворило вентилационните отвори, което би попречило на отстраняването на капилярната влага. Класическият мазилка се състои от три слоя: циментово мляко (шприц), груб хоросан (грунд) и фин хоросан (пердах), който се избелва с варови или силиконови бои (важно е боята да диша!). Свързващото вещество за хоросан трябва да бъде вар, тъй като позволява външните стени да изсъхнат отвън.

Измазаната изолирана фасада е многослойна фасадна система, при която топлоизолацията не само има ролята на термо защита, но и носи последния слой (лепило и последна мазилка). Обикновено за изолация се използват плочи от експандиран полистирол - стиропор или каменна минерална вата. Фасадните системи могат да бъдат тънкослойни и дебелослойни.

Плочите за изолация на тънкослойната фасада се залепват към носещата стена и върху тях се полага тънък слой шпакловка (3-6 мм), в който след това се притиска армираща мрежа от фибростъкло. Следва тънък слой декоративна мазилка с дебелина до 2 мм. Тънкослойната контактна фасада се използва както при ново строителство, така и при обновяване на сгради, изградени от различни материали.

Контактната многослойна фасада се използва предимно при ново строителство. Панелите за изолация на многослойната фасада са закрепени към носещата стена с допълнителни анкерни болтове, които държат поцинкованата стоманена мрежа, разпъната между тях. След това върху мрежата се нанася основен циментов разтвор. Когато този слой е напълно сух, се полага завършителната мазилка.

2.2.2. Дървена фасада

Дървото е екологичен строителен материал и като такъв винаги е бил използван в нашия регион. Като фасаден материал той има множество предимства: той е топлоизолатор, издръжлив, благороден и екологичен. Има няколко вида дърво, подходящи за облицовка на фасади. Най-често използваните са смърч, бор, лиственица и дъб. Дървената фасада дава възможност за уникални решения според избора на тип облицовка (масивна дървесина, плочи от дървесни влакна), профили, методи на закрепване (покриване, подреждане, припокриване, със или без фуги и др.) и различни повърхностни обработки. Дървото се комбинира добре с други материали (камък, стъкло, мазилка и др.). За да се предотврати развитието на гъбички и плесени, всички дървени фасади трябва да бъдат вентилационни.

2.3.1. Каменна фасада

Плътният камък като строителен материал се използва в нашия регион от древни времена, но се появява едва в началото на 20 век под формата на тънки плочи от външната страна на фасадите. Монтажът на тънки каменни плочи на фасадата може да се извърши по два начина; първият е, вече остарял, залепване на камъка с циментово свързващо вещество към носещата стена. Вторият е, камъкът да е поставен като вентилационна фасада и това се използва най-вече днес. Между камъка и носещата конструкция има конструкция и въздушен слой, които позволяват на стената да "диша", а деформациите на носещата конструкция не се пренасят върху фасадата. Между каменните фасадни плочи (обикновено с дебелина 3 см) има разделителни фуги, които позволяват на плочите да се разширяват и свиват според температурните изменения и по този начин носещата подструктура „диша“.

2.3.2. Плочи от циментови влакна

Всъщност тези плочи са съставени от синтетични влакна и циментово свързващо вещество, като след това са боядисани в различни тонове. Тези пресовани плочи могат да бъдат с различни размери и са предимно равни или вълнообразни. Също така, повърхностната структурата може да се вижда или не. Плочите са прикрепени към металната или дървена конструкция с ламели или с видими фуги. Тези плочи се характеризират с множество предимства: те са незапалими, дълготрайни и лесно се поддържат.

3.1.1. Плочи от изкуствени материали

Тези плочи най-често са изработени от акрилно стъкло, поли карбонат, поливинилхлорид, полистирол и не наситена полиестерна смола. Това са прозрачни материи и могат да бъдат боядисани в безброй варианти. Самите плочи са по-леки и по този начин облекчават конструкцията, върху която се монтира

 Ние от ‚‚Вива Билд Груп“ЕООД извършваме саниране и външна топлоизолация на сгради  с фасадно рамково скеле. Използваните материали за топлоизолации са с гарантирана максимална енергийна ефективност и сигурна топлоизолация!

По-долу ще видите описание на материалите, които използваме при поставянето на топлоизолация:

– Минералната (каменната) вата е естествен, неорганичен и минерален продукт на базата на базалтови минерали. Благодарение на влакнестата си структура, минералната вата, притежава изключително добри топлоизолационни свойства, висока степен на абсорбиране на шумове и по- малка степен на отразяване на шума.
Минералната вата запазва своята форма и обем повече от 50 години, а порестата им структура осигурява висока паропроницаемост. Минералната вата поглъща по-голямата част от звуковите вълни, които удрят повърхността. Ватата изолира нежеланият шум и разпространяването на вибрации.

– Експандираният пенополистирол (EPS) е изкуствен полимер със затворена структура на решетка от пълни с въздух сферични частици. Той е микропорест изкуствен органичен материал, 95% от обема на който е въздух. Благодарение на своите много добри топлоизолационни качества при добра здравина, минимална деформируемост, ограничена паропропускливост и огнеустойчивост (клас В1), EPS е доказал се във времето топлоизолационен материал.
Използва се за топлинно изолиране без особено натоварване на натиск: подпокривна изолация, изолиране на междустенни разстояния, вътрешно изолиране зад защитни облицовки, фасадна топлоизолация.
– Плоскостите от екструдиран пенополистирен представляват термоизолационен материал (XPS), произведен от полистирен и подходящи разбухващи вещества чрез процес на непрекъснато екструдиране, с който се оформя непрекъсната плоскост с желаната дебелина (20-100 mm). Плоскостите от XPS се характеризират със своето високо и трайно термоизолационно свойство, минимално водопоглъщане, висока якост на натиск и стабилност на размери. Трудна възпламеняемост, отлична съвместимост със строителни материали като цимент, гипс, вар и пясък, а белените и рифелованите плоскости предлагат изключително сцепление/прилепване към бетонови и хоросанови покрития/мазилки.
Използват се за топлоизолация под фундаментни плочи, топлоизолация при големи натоварвания на натиск, напр. под замазка, промишлени подове или върху традиционен плосък покрив, вътрешна изолация на стени и плочи, външна топлоизолация на стени.
– NEOPOR е топлоизолационен материал от ново поколение. Графитните частици, вградени в структурата на материала, играят много важна роля в процеса на съприкосновение между NEOPOR и топлинното лъчение. По-конкретно, възпрепятстват преминаването му като отразяват излъчването, намалявайки чувствително топлинното поглъщане на материала. Като цяло, използването на този материал повишава с около 60% енергийната ефективност на сградата.Графитените плочи се използват за топлоизолирането на фасади, подове, покриви, вътрешни и външни стени, сутеренни и подземни помещения, хладилни камери и др. Графитът със своите уникални свойства отразява преминаването на инфрачервените и UV лъчи, което го прави освен прекрасен изолатор и сигурен защитник от проникване на радиация. Именно поради тези фактори топлоизолацията е с гаранция за живот от над 35 години.

 

 

  1. Видове фасади

1.1. Най-често срещаните видове фасадни системи

1.1.1. Контактни фасади

Частните клиенти най-често избират т.нар. контактни фасади. Те могат да бъдат тънкослойни или многослойни. Контактната фасада всъщност е фасадна система, която се нанася директно върху носещите стени, на няколко слоя. Последният слой на контактната фасада е мазилка, която се полага върху стената или върху топлоизолацията (измазани неизолирани или измазани изолирани фасади).

1.1.2. Облицовани фасади

Когато носещата стена и повърхностния слой действат като отделни системи (между тях има под конструкция), говорим за облицована фасада. Ако между носещата стена и повърхностната облицовка има слой въздух, това е вентилационна фасада, а ако няма въздушен слой, това е невентилационна фасада.

Вентилационна фасада

Слоевете, които съставляват вентилационната фасада са: носеща стена, свободно стоящи изолационни панели (водоустойчиви, топлинни и звукови), въздушен слой с минимална ширина 4 см и външна облицовка. Въздушният слой между слоевете материали служи за изсушаване на влагата, създадена от кондензацията на водна пара, която прониква в структурата. През летните месеци този вентилационен канал предотвратява прегряването на помещението.

Невентилационна фасада

Слоевете, които съставляват невентилационната фасада, са: носеща стена, изолация и външна облицовка. Тъй като външната облицовка (фасадна тухла, дървена или алуминиева облицовка и др.) е близо до изолацията, е важно да изберете облицовка, която е водоустойчива и паропропусклива, така че кондензираната влага да не остане в изолацията.

2.1. Най-често срещаните видове фасадни облицовки

2.2.1. Измазана фасада

Измазаните фасади се делят на неизолирани (т.нар. класическа фасада) и изолирани.Класическата фасада се среща най-често върху стари сгради, тоест тези, които са паметници на културата. Такива сгради се нуждаят от механично устойчива фасада, без топлоизолация. Външните стени на такива сгради дори нямат хидроизолация. Монтирането на топлоизолация би затворило вентилационните отвори, което би попречило на отстраняването на капилярната влага. Класическият мазилка се състои от три слоя: циментово мляко (шприц), груб хоросан (грунд) и фин хоросан (пердах), който се избелва с варови или силиконови бои (важно е боята да диша!). Свързващото вещество за хоросан трябва да бъде вар, тъй като позволява външните стени да изсъхнат отвън.

Измазаната изолирана фасада е многослойна фасадна система, при която топлоизолацията не само има ролята на термо защита, но и носи последния слой (лепило и последна мазилка). Обикновено за изолация се използват плочи от експандиран полистирол - стиропор или каменна минерална вата. Фасадните системи могат да бъдат тънкослойни и дебелослойни.

Плочите за изолация на тънкослойната фасада се залепват към носещата стена и върху тях се полага тънък слой шпакловка (3-6 мм), в който след това се притиска армираща мрежа от фибростъкло. Следва тънък слой декоративна мазилка с дебелина до 2 мм. Тънкослойната контактна фасада се използва както при ново строителство, така и при обновяване на сгради, изградени от различни материали.

Контактната многослойна фасада се използва предимно при ново строителство. Панелите за изолация на многослойната фасада са закрепени към носещата стена с допълнителни анкерни болтове, които държат поцинкованата стоманена мрежа, разпъната между тях. След това върху мрежата се нанася основен циментов разтвор. Когато този слой е напълно сух, се полага завършителната мазилка.

2.2.2. Дървена фасада

Дървото е екологичен строителен материал и като такъв винаги е бил използван в нашия регион. Като фасаден материал той има множество предимства: той е топлоизолатор, издръжлив, благороден и екологичен. Има няколко вида дърво, подходящи за облицовка на фасади. Най-често използваните са смърч, бор, лиственица и дъб. Дървената фасада дава възможност за уникални решения според избора на тип облицовка (масивна дървесина, плочи от дървесни влакна), профили, методи на закрепване (покриване, подреждане, припокриване, със или без фуги и др.) и различни повърхностни обработки. Дървото се комбинира добре с други материали (камък, стъкло, мазилка и др.). За да се предотврати развитието на гъбички и плесени, всички дървени фасади трябва да бъдат вентилационни.

2.3.1. Каменна фасада

Плътният камък като строителен материал се използва в нашия регион от древни времена, но се появява едва в началото на 20 век под формата на тънки плочи от външната страна на фасадите. Монтажът на тънки каменни плочи на фасадата може да се извърши по два начина; първият е, вече остарял, залепване на камъка с циментово свързващо вещество към носещата стена. Вторият е, камъкът да е поставен като вентилационна фасада и това се използва най-вече днес. Между камъка и носещата конструкция има конструкция и въздушен слой, които позволяват на стената да "диша", а деформациите на носещата конструкция не се пренасят върху фасадата. Между каменните фасадни плочи (обикновено с дебелина 3 см) има разделителни фуги, които позволяват на плочите да се разширяват и свиват според температурните изменения и по този начин носещата подструктура „диша“.

2.3.2. Плочи от циментови влакна

Всъщност тези плочи са съставени от синтетични влакна и циментово свързващо вещество, като след това са боядисани в различни тонове. Тези пресовани плочи могат да бъдат с различни размери и са предимно равни или вълнообразни. Също така, повърхностната структурата може да се вижда или не. Плочите са прикрепени към металната или дървена конструкция с ламели или с видими фуги. Тези плочи се характеризират с множество предимства: те са незапалими, дълготрайни и лесно се поддържат.

3.1.1. Плочи от изкуствени материали

Тези плочи най-често са изработени от акрилно стъкло, поли карбонат, поливинилхлорид, полистирол и не наситена полиестерна смола. Това са прозрачни материи и могат да бъдат боядисани в безброй варианти. Самите плочи са по-леки и по този начин облекчават конструкцията, върху която се монтират лесно, и дават многобройни дизайнерски възможности, защото могат да бъдат нарязани на по-малки плочи, ленти и лайсни.

3.2.2. Aлуминиева фасада

Aлуминиевата фасада е направена от алуминиеви фасадни сандвич панели, които са съставени от няколко слоя пластмаса и алуминий. Те са покрити с многослойни защитни филми, които предпазват фасадата от външни влияния като UV лъчи, киселинни дъждове, индустриално замърсяване и различни частици във въздуха. Предимствата на алуминиевите фасади са многобройни: отлична здравина спрямо теглото на панелите, висока твърдост и лесна обработка, устойчивост на външни влияния, лесна поддръжка и гъвкавост. Панелите са прикрепени към метална конструкция, така че могат да се комбинират с други видове фасадни форми и могат да бъдат в различни цветове.

3.2.3.  Фасада от керамика и фаянс

Керамичните и фаянсови фасади са наистина много устойчиви на външни влияния и лесни за поддръжка. Те се поставят върху фасадата, така че фугите да са видими или невидими. Те обаче не са особено подходящи за нашия климат, защото не понасят добре студения климат; те се използват най-често в райони с обилни валежи и по-мека зима, като Великобритания или Япония.

  1. Процес на създаване на контактна фасада

За качествен и добър резултат от работата най-важното е фасадата да е професионално направена. Едно от много важните условия за направата на качествена фасада е тя да не се прави в момент, когато температурите са под 5 ° C денем или нощем. Също така не е добре да се работи по време на най-голямата жега, валежи или силен вятър.

 

т лесно, и дават многобройни дизайнерски възможности, защото могат да бъдат нарязани на по-малки плочи, ленти и лайсни.

3.2.2. Aлуминиева фасада

Aлуминиевата фасада е направена от алуминиеви фасадни сандвич панели, които са съставени от няколко слоя пластмаса и алуминий. Те са покрити с многослойни защитни филми, които предпазват фасадата от външни влияния като UV лъчи, киселинни дъждове, индустриално замърсяване и различни частици във въздуха. Предимствата на алуминиевите фасади са многобройни: отлична здравина спрямо теглото на панелите, висока твърдост и лесна обработка, устойчивост на външни влияния, лесна поддръжка и гъвкавост. Панелите са прикрепени към метална конструкция, така че могат да се комбинират с други видове фасадни форми и могат да бъдат в различни цветове.

3.2.3.  Фасада от керамика и фаянс

Керамичните и фаянсови фасади са наистина много устойчиви на външни влияния и лесни за поддръжка. Те се поставят върху фасадата, така че фугите да са видими или невидими. Те обаче не са особено подходящи за нашия климат, защото не понасят добре студения климат; те се използват най-често в райони с обилни валежи и по-мека зима, като Великобритания или Япония.

  1. Процес на създаване на контактна фасада

За качествен и добър резултат от работата най-важното е фасадата да е професионално направена. Едно от много важните условия за направата на качествена фасада е тя да не се прави в момент, когато температурите са под 5 ° C денем или нощем. Също така не е добре да се работи по време на най-голямата жега, валежи или силен вятър.