Вива Билд Груп ЕООД
Строителни услуги, довършителни и ремонтни дейности в град София

Направа на покриви

Покривното покритие предпазва както къщата, така и вас от въздействието на атмосферните условия, покривното покритие предотвратява проникването на топлина, вятър, вода и влага в тавана и конструкцията, което предотвратява образуването на мухъл и гъби, които в крайна сметка биха прояли и унищожили материалите. Покривът трябва да е водоустойчив, тоест със скатове, които отвеждат водата.

Съставна част на покрива и покривното покритие, са и ламаринените елементи - жлебове, фуги, вилици, разделители, снегозащити и други - и система за отвеждане на атмосферната вода – улуци и водостоци. Хидроизолацията на покрива се постига чрез определени материали, които са непропускливи за вода и се монтират без фуги или с водоустойчиви фуги. Самият покрив е направен под определен наклон, така че да се образуват била и скатове (правоъгълни, трапецовидни или полукръгли), през които водата се оттича по-бързо от покрива и улуците към земята.

Не трябва да се подчертава, че всички допълнителни елементи за проходи и фуги също трябва да са водоустойчиви. Керемиденото покривно покритие е най-естественото, защото е направено от глина. Глината се смесва с вода и се суши на въздух, след което се пече във фурна. Глината е 100% рециклируем материал и в същото време много издръжлив, дълготраен и много достъпен. Устойчив е на UV лъчение, киселини, основи, механични повреди, пожар и замръзване.

Днес съществуват и такива видове керемиди, които могат да се поставят и на покриви от 15 ° и повече. При проектирането на по-сложни, начупени покриви най-често се използва битумно покритие, което не се нуждае от допълнителни елементи за монтаж. Предимството му е много ниското тегло - квадратен метър тежи около 10 kg. Покритията всъщност са битумни плочи с основа, носещ слой от битумни или стъклени влакна и слой от кварцово покритие от горната страна. Кварцовото покритие може да бъде с различен цвят и в същото време е UV защита.

Битумните покриви могат да се използват за всякакъв тип сгради, както и за всякакви наклони на билото. Има и битумни покривни покрития, чийто повърхностен слой е покрит с мед.