Вива Билд Груп ЕООД
Строителни услуги, довършителни и ремонтни дейности в град София

Хидроизолация

Хидроизолацията, със сигурност, е един от най-важните структурни елементи на всеки покрив. Както подсказва името, хидроизолацията предпазва сградата от проникване на вода и щетите, които могат да възникнат, а това е трудно поправимо и може да бъде много скъпо. Отводняването на вода от скатни покриви е далеч по-лесно, защото дъждовната вода се стича по тях и няма къде да се задържа, докато при плоските покриви това не е така, така че хидроизолацията е още по-важна.

Днес има много различни видове и типа материали, които защитават покрива, както и доста начина за монтаж. Кой модел на работа ще бъде приложен и какво ще се направи, се определя на база на конструкцията, тоест конструкцията на самия покрив.

Много пъти може да се чуе, че водата е най-големият враг на всеки обект и въпреки че това твърдение може да звучи малко преувеличено, всъщност е вярно. Водата, рано или късно, може да проникне до най-дълбоките слоеве на всяка сграда, чак до конструкцията, където всъщност причинява най-големите, непоправими щети. Ако конструкцията е дървена, тя започва да гние, а ако е стоманобетонна плоча (както при повечето плоски покриви), стоманената армировка отвътре постепенно корозира. Всичко това води до бавно влошаване на носещите елементи, а в най-лошия случай следва срутване или разрушаване на частта или на цялата конструкция.

Знаете поговорката: „Тихата вода брега рони“, така че същото важи и за сградите. Дори отличната хидроизолация на плосък покрив сама по себе си не е от полза, ако не се извърши правилно отводняване. Това означава, да се проектира така, че дъждовната вода да се влива направо в отводнителната система. Това е причината нито един плосък покрив да не е 100 % плосък, а винаги направен под ъгъл от 2-3 градуса спрямо улуците. Разбира се, това не може да се види с невъоръжено око, но дори и такъв малък наклон е доста ефективен при източване на водата.

Отводнителната система се състои от вертикални и странични тръби и сифони, а понякога и от дренажи и "маншети" в местата на проникване, подходящи за всички хидроизолационни материали на плоски покриви.

Предимството на следващия вид – „обърнат“ плосък покрив – е, че хидроизолацията е много добре защитена от топлинни и механични натоварвания. Това е така, защото се полага под топлоизолацията, която го предпазва. Такава инсталация е възможна, разбира се, само ако самата топлоизолация е устойчива на влага и вода. „Обърнатият“ плосък покрив трябва да бъде топлоизолиран с XPS изолация, която има такива свойства.

Слоевете на „обърнатия“ плосък покрив са в следния ред: таванна плоча, хидроизолация, която действа като пароизолация и задържа пара, след това топлоизолация от XPS (екструдиран полистирол), а върху топлоизолацията трябва да се положи паропропусклива мембрана, през която трябва да премине водната пара, намираща се между слоевете. Топлоизолацията над хидроизолацията трябва да е достатъчно натоварена, за да не се повдига и отнася от вятъра. За окончателна защита се използва чакъл, ако плосъкият покрив е проходен, или замазка, ако е проходен.